Kırık Sonrası Fizik Tedavi Nasıl Yapılır?
Kırıklar, kemiklerin kaldırabileceği yükten fazlasına maruz kalmaları sonucunda oluşmaktadır. Vücutta en sık rastlanan kırıklar, ekstremite kırıklarıdır. Bunlara örnek olarak ön kol kırıkları ve fibula kırıkları verilebilir. Kırıklar genelde kişilerin yanlış hareketleri sonucunda istem dışı oluşmaktadır. Bazı durumlarda ise kırıklar vücuttaki kemik rahatsızlıklarına bağlı oluşabilmektedir. Bunlara ise cam kemik hastalığı, raşitizm örnek verilebilir. Kırık sonucunda bölgesel doku harabiyetleri ve damar zedelenmesine bağlı hemoraji görülmektedir.
Kırık İyileşme Safhaları
Kırıkilk geliştiği anda bölgede inflamasyon denilen, Türkçe karşılığı yangı olan cevap gelişmektedir. Yangı döneminde bölgede yırtılan damarlar rejenere edilir, kemik etrafını saran zarlar oluşur ve oluşan ölü hücreler lökositler tarafından temizlenir. İnflamasyona bağlı bölgede ödem ve kızarıklık görülür. İnflamasyon yaklaşık 3 gün sürer. İnflamasyonu takiben, hücre artış dönemi olan proliferasyon dönemi görülmektedir. Proliferasyonda, kemik hücresinin kök hücresi olan osteoblastlar, kemik hücresine dönüşmektedirler. Bu dönemde bol bol hücre artışı ve damarlaşma görülmektedir. Bu dönem kırık şekiline göre 5-10 gün içinde bitmektedir. Proliferasyonu takiben bölgede remodelizasyon yani yeniden şekillenme görülmektedir. Bu dönemde ise oluşan yumuşak kallus yapısına, kalsiyum eklenmesi ile kemik normal yapıya bürünmeye başlar. Bu süreç bazen 6 ayı bazen 1-2 yılı bulmaktadır.
Kırık Dönemlerine Özel Fizik Tedavi
Hasta bu dönemlerde uygun bir fizyoterapiste başvurmalıdır. Ortopedikfizik tedavi alanında uzman fizyoterapist, hastanın kırık yapısı ve kırık dönemine uygun bir program hazırlayacaktır. Ortopedikrehabilitasyon kliniğine başvuran hastaya inflamasyon dönemi ve proliferasyon döneminde kırık alçısı bulunduğu için genel anlamda bir uygulama yapılmamaktadır. Kırık alçısı çıkması ile rehabilitasyon süreci başlamaktadır. Hastanın kırık iyileşmesiyle oluşan skar sonucu hareket kısıtlılığı, uzun süre kasların kullanılmamasına bağlı oluşan kas atrofisi ve bölgesel ağrılar, fizyoterapistin planlaması göre manipülasyon ve mobilizasyon uygulamaları, ısı ışık uygulamaları, klinik egzersiz uygulamaları, hidroterapi uygulamaları gibi birçok fizik tedavi ajanı ile tedavi edilmektedir. Kırık tedavisi, kırık tipine göre uzun sürebilmektedir. Hasta çoğunlukla şikayetlerinden kurtulmaktadır.
SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
Bu makaleye hiç yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olun!
SON EKLENENLER MAKALELER TÜMÜNÜ GÖR
Karabuğdaylı Yaz Salatası Tarifi
194 kez okundu
Windows 10 Harita İndirme Nasıl Yapılır ?
182 kez okundu
Twitter Hesabı Nasıl Gizlenir ?
265 kez okundu
Windows 10 Pil Kullanımı Nasıl Görüntülenir ?
207 kez okundu
İdeal Kredi Notu Nedir, Kaç Olmalıdır?
286 kez okundu
Kredi Notu Kötü Olanlara Kredi Veren Bankalar Hangisi ?
223 kez okundu