Daha İyi Şarjlı Piller Yapmanın Anahtarı Kan Hemoglobininde Yatıyor
Mevcut olarak kullanılan lityum iyon (Li-ion) piller geliştirme aşamasında son seviyeye gelmiş olsalar bile, bilim adamları daha uzun bir kullanım ömrü sağlayabilecek lityum-oksijen pilleriyle birlikte engelleri aşmaya çabalıyorlar. Lityum peroksit pillerinin yapım aşamasındaki en büyük zorluk ise, elektrotların etkilerinde görülen azalmayla birlikte açığa çıkan verimsizlik durumudur.
Haftalarca Şarj Ömrü Sunabilirler
Yale Üniversitesi kapsamında çalışmalarını sürdüren bir araştırma ekibinin çalışmalarına göre, kanda yer alan bir molekül bileşeninin katalizör amaçlı kullanılarak, lityum peroksit pillerin fonksiyonlarını iyileştirebilecekleri ve böylelikle biyoatık oranının da azaltılabileceği yönünde oldu.
Lityum-oksijen ya da bir diğer adıyla lityum-hava pilleri, geleneksel kullanımdaki pillere kıyasla çok daha uzun süre şarj tutabiliyorlar. Böylelikle normal durumda şarjının bir gün süreyle gidebildiği telefonlarda bu piller sayesinde haftalarca şarj durumu korunabilir. Ancak bu durumun gerçekleşebilmesi için ilk adım olarak, lityum peroksit ve verimlilik oranının düzenlenmesi gerekiyor.
Çözümü Hayvan Kanında Buldular
Daha önceden lityum peroksitlerdeki oksijeni hücre içerisinde katı durumda tutabilmek amacıyla, elektrotlar modifiye edilmiş ve lityum süperoksit üretimi yapılmıştı. Ancak bu defa Yale Üniversitesi araştırmacıları hücre içindeki lityum oksitin hücre içinde kalabilmesini sağlamak amacıyla yeni bir katalizör arayışına girdi. Böylelikle oksijen gazı ve lityum iyonlar tekrardan çözünebilecekler. Araştırmacıların çözüm olarak buldukları madde ise hayvan kanında yer alıyor.
Hemoglobin, oksijenin vücut içerisinde taşınmasına yarayan proteindir. Bu proteinin adını alan bölümü, bataryalarda kullanılabilir ve molekül elektrolitlerde çözülmesi sağlanabilir. Böylelikle bataryanın deşarj ve şarj durumu için gerekli enerji minimum seviyeye indirilebiliyor.
Araştırmanın yazarları arasında yer alan Andre Taylor’un açıklamalarına göre, nefes aldığımız zaman oksijen akciğerler tarafından absorblanır ve dışarı karbondioksit verildiği ve oksijenin bu yeteneklerinden ötürü lityum-hava bataryalarının geleceğinde büyük rol oynadığı görülüyor.
SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
Bu makaleye hiç yorum yapılmamış, ilk yorum yapan siz olun!
SON EKLENENLER MAKALELER TÜMÜNÜ GÖR
Karabuğdaylı Yaz Salatası Tarifi
194 kez okundu
Windows 10 Harita İndirme Nasıl Yapılır ?
182 kez okundu
Twitter Hesabı Nasıl Gizlenir ?
265 kez okundu
Windows 10 Pil Kullanımı Nasıl Görüntülenir ?
207 kez okundu
İdeal Kredi Notu Nedir, Kaç Olmalıdır?
286 kez okundu
Kredi Notu Kötü Olanlara Kredi Veren Bankalar Hangisi ?
223 kez okundu